- - -
Πέμπτη 30/04/2020
Blue Vayeros Forum > Για την αγαπημένη μας ομάδα > Εφημερίδες
ppppaaaassss
https://www.mikriliga.com/koronoios-140-tha...591-sto-synolo/
QUOTE
140 θάνατοι στην Ελλάδα – 15 νέα κρούσματα – 2.591 στο σύνολο
30 Απριλίου 2020

Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Ακόμα ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο, εξαιτίας του κορονοϊού, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ο αριθμός των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 140, εκ των οποίων 37 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άντρες.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στην Ελλάδα την Πέμπτη (30/04) είναι 15 ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 2.591. Από αυτά, 591 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.286 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία αναφοράς, 38 είναι διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 ετών. Οι 10 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Παράλληλα, 74 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Πηγή: newsbomb
ppppaaaassss
Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
https://www.youtube.com/watch?v=nrA3Q3fhE5U
ppppaaaassss
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ (30.04.2020 21:00Ω)
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/ops...423467b48e9ecf6
ppppaaaassss
https://super-fm.gr/58355/choris-neo-kroysm...a-toy-aprilioy/
QUOTE
Χωρίς νέο κρούσμα κορωνοϊού η Ήπειρος την τελευταία μέρα του Απριλίου
30 Απριλίου 2020, 15:11

Ο Απρίλιος φεύγει χωρίς να έχει εντοπιστεί νέο κρούσμα κορωνοϊού στην Ήπειρο. Αναλυτικά η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Πέμπτη 30 Απριλίου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:

Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ :
Ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, από χθες μεταφέρθηκε σε παθολογική κλινική αφού η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων σαράντα (40) νέα δείγματα. Τα δέκα από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και τα έξι από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα είκοσι τέσσερα αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.

Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Σήμερα 30/4 στάλθηκαν δύο νέα δείγματα για εξέταση.
Από το σύνολο των διακοσίων σαράντα ένα (241) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα δύο ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.

Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Σήμερα 30/4 στάλθηκαν δέκα νέα δείγματα για εξέταση.
Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πεντακόσια τριάντα ένα (531) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.

Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Ένα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.
Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται τέσσερα περιστατικά SARS-COV 2 και αναμένονται ισάριθμα αποτελέσματα δειγμάτων.

Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Σήμερα δεν απαιτήθηκε η λήψη νέου δείγματος.
Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά εβδομήντα ένα (71) δείγματα και όλα ήταν αρνητικά.

Το τριήμερο 1,2,3 Μαΐου, ενημερωτικό δελτίο για την εξέλιξη της νόσου στην Ήπειρο θα εκδοθεί μόνο αν προκύψει κρούσμα ή άλλο έκτακτο συμβάν. Η καθημερινή έκδοση θα συνεχιστεί από τη Δευτέρα 4 Μαΐου.
ppppaaaassss
https://www.epiruspost.gr/index.php?option=...&Itemid=231
QUOTE
Νέο πακέτο οικονομικών μέτρων.. Τι ισχύει με μείωση ενοικίου, επίδομα 800 ευρώ και δάνεια
EpirusPost.gr
30 Απριλίου 2020

Ειδική αποζημίωση 800 ευρώ, αναστολές πληρωμών, εκπτώσεις φόρων και μείωση ενοικίων έως και τον Ιούνιο -Παρατείνεται η προστασία των δανειοληπτών για άλλους 3 μήνες, αλλά σχεδιάζεται να καλύψει επιπλέον και άλλους με επιδότηση υπό όρους των κόκκινων δανείων - Επιδότηση τόκων σε επιχειρηματικά δάνεια - Μοντέλο αλά Γερμανικά με μειωμένο ωράριο και ευρωπαϊκή επιδότηση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας - Ένα δισ. ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή σε πρώτη φάση - Στα 28 δισ. ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας. Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας αλλά και των εργαζομένων που επλήγησαν από την πανδημία του κορωνοϊού ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Πρόκειται για ένα δεύτερο κύμα μέτρων το οποίο αφορά στην επιστροφή στην κανονικότητα και το οποίο απλώνει ένα επιπλέον δίχτυ προστασίας στο σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Νέο σύστημα επιδότησης δανειοληπτών, είναι το καινοτόμο μέτρο που περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την β΄φάση αντιμετώπισης της επιδημίας, από τον Μάιο και μέχρι το τέλος του έτους.

Ο νέος νόμος, όχι μόνο παρατείνει την προστασία των δανειοληπτών για άλλους 3 μήνες, αλλά σχεδιάζεται να καλύψει επιπλέον και άλλους δανειολήπτες. Δηλαδή όχι μόνον όσους είχαν κόκκινα δάνεια έως 31.12.2018, εκ των οποίων μέχρι τέλος Μαρτίου μόλις 3.000 είχαν υποβάλει αιτήσεις. Το νέο σχέδιο θα επιδοτεί σημαντικό μέρος για όλα τα κόκκινα δάνεια, παλαιά και νέα, προ ή μετά το 2018, ακόμα και όσα δημιουργηθούν μέσα στο 2020 και προέκυψαν ή θα προκύψουν λόγω Κορωνοϊου. Αλλά θα τεθούν και δικλείδες ασφαλείας για να αποκλειστούν οι συστηματικοί κακοπληρωτές.

Μεταξύ άλλων, με βάση τις ανακοινώσεις των υπουργών κ.κ. Χρήστου Σταϊκούρα, Γιάννη Βρούτση και ‘Αδωνη Γεωργιάδη:

Άμεσα θα δοθούν ή δόθηκαν ήδη:

- έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ που πήραν 800.000 μισθωτοί.

- την επόμενη εβδομάδα, θα δοθούν και σε άλλες, ειδικές κατηγορίες δικαιούχων (οικοδόμους, ηθοποιούς, ξεναγούς)

- Σήμερα πιστώθηκε η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ σε 374.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Ακολουθεί, τις επόμενες ημέρες, η καταβολή και για τους υπόλοιπους, μετά από έλεγχο των αιτήσεων.

- Πιστώθηκε ήδη η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 600 ευρώ σε 155.000 επιστήμονες. Ενώ άνοιξε το σύστημα και για τους υπόλοιπους δικαιούχους των σχετικών κλάδων.

- επιστρεπτέα προκαταβολή σε περισσότερες από 90.000 επιχειρήσεις με 430.000 εργαζόμενους, που έκλεισαν με κρατική εντολή ή επλήγησαν: θα ενισχυθούν, εκτιμούμε μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, με περίπου 1 δισ. ευρώ. Από αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία, για την ακρίβεια το 99% αυτών, απασχολεί μέχρι 50 εργαζόμενους. Θα βοηθηθούν πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, εισπράττοντας ποσά τουλάχιστον της τάξεως των 2.000, των 4.000, των 8.000 και των 15.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων τους.

Για τη συνέχεια:

- Παρατείνεται η προστασία για 3 μήνες έως τέλος Ιουλίου 2020. «Είναι η τελευταία ευκαιρία για όσους δεν έχουν ενταχθεί ως τώρα» όπως είπε ο κ.Σταϊκούρας, πριν ισχύσει το νέο πλαίσιο. Οι δυνητικοί δικαιούχοι υπολογίζονται σε 90.000 δικαιούχοι και όχι μόλις 3.000 που έκαναν αιτήσεις. Εκτός από την παράταση, με το νέο σύστημα ενισχύονται οι συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί, το σύνολο πριν και μετά το 2018, ενώ περιορίζεται ο κίνδυνος νέας γενιάς κόκκινων δανείων καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες, αλλά για πρώτη φορά και οι καθόλα συνεπείς ως τώρα.

- Η αποζημίωση ειδικού σκοπού θα συνεχιστεί για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή. Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

- Οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία εξακολουθούν να υφίστανται, τον μήνα Μάιο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

- Η έκπτωση 40% επί του ενοικίου της επιχείρησης, όπως και της πρώτης κατοικίας και της φοιτητικής κατοικίας τέκνων των εργαζομένων της, συνεχίζει να υφίσταται και τον μήνα Μάϊο, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

Για τις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν τον Μάιο, το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα επαναληφθεί για τους επόμενους μήνες. Αυτό σημαίνει ενδεχομένως και ότι όσοι παραμείνουν κλειστοί θα έχουν μείωση και τον Ιούνιο.

- Δρομολογείται, εντός των επόμενων δύο μηνών, μία δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, όπου μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

- Υλοποιούνται εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

Το συνολικό κόστος των μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή ή θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα ανέρχεται σε περίπου 12,5 δισ. ευρώ, και η προστιθέμενη αξία τους σε 17,5 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο μέτρων θα προστεθούν, το επόμενο διάστημα, νέες πρόνοιες που συνδέονται και με την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών ταμείων, όπως είναι:

- η ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SURE,

- η αξιοποίηση εγγυοδοτικών εργαλείων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,

- το νέο πλαίσιο επιδότησης των δανειοληπτών που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό,

- η ενίσχυση κλάδων της οικονομίας, όπου απαιτείται, μέχρι το τέλος του έτους.

Οι ανακοινώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ξεκίνησε σημειώνοντας ότι αντιμετωπίσαμε με επιτυχία το υγιειονομικό θέμα της πανδημίας και γίναμε παγκόσμιο θετικό παράδειγμα. Ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ των ΗΠΑ έστειλε συγχαρητήρια επιστολή.

Η δεύτερη φάση, είναι πιο ανηφορική: Η αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και της παγκόσμιας ύφεσης. Αυτή η φάση θα διαρκέσει μακρό χρονικό διάστημα.

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προχωρήσει σε σκληρή προετοιμασία, με αύξηση παραγωγής αντισηπτικών και μασκών, σε προσιτές τιμές. Όσο και στα οικονομικά εργαλεία «που χτίσαμε σε χρόνο ρεκόρ».

Τρία εργαλεία για τις επιχειρήσεις

Το πρώτο εργαλείο που θέσαμε μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ , δηλαδή η παροχή κεφαλαίου κίνησης έως μισό εκατ. ευρώ σε όλες τις ενήμερες επιχειρήσεις που δεσμεύονται να διατηρήσουν θέσεις εργασίας. Μέσα σε 3 ημέρες, έχουν κατατεθεί στις τράπεζες 8.336 αιτήσεις δανείων και έχουν δεσμευτεί το ποσό του 1,286 δισ. ευρώ για παροχή ρευστότητας. Το πρόγραμμα συνεχίζεται, με επιδοτούμενα επιτόκια για επιχειρήσεις με έως 250 εργαζομένους.
Αρχές Μαΐου θα τεθεί σε λειτουργία το δεύτερο εργαλείο, παροχής εγγυημένου κεφαλαίου κατά το 25% του ετήσιου τζίρου ή μέχρι το διπλάσιο της μισθοδοσίας, επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Για το πρόγραμμα αυτό λάβαμε έγκριση από την Κομισιόν για αύξηση προϋπολογισμού, έτσι ώστε το κόστος δανεισμού να πέσει ακόμα χαμηλότερα. Κι εκεί υπάρχει δέσμευση για τις θέσεις εργασίας.
Στην πλατφόρμα της ΜΟΔ έχουν ήδη εγκριθεί 5.205 αιτήσεις επιχειρήσεων και είναι ήδη σε φάσεις επεξεργασίας άλλες 25.000 αιτήσεις με 600.000 εργαζόμενους.

Η επιδότηση των τόκων προς τις επιχειρήσεις δεν θα επιστραφεί ποτέ.

Την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε δύο νέους κύκλους εντάξεων στον αναπτυξιακό νόμο και 350 εκατ. ευρώ νέας επιχειρηματικότητας.

Σε συνεννόηση με την Κομισιόν θα επεκτείνουμε τα προγράμματα φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου για τις μικρές επιχειρήσεις (έως 50 εργαζόμενους) με αύξηση των επιδοτήσεων. Θα καλύψουμε όλες τις αιτήσεις που έκαναν ιδιωτικές επιχειρήσεις που θέλουν να υλοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

Πιστεύουμε ότι με όλα αυτά τα εργαλεία, παροχής ρευστότητας για μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, με την επιδότηση επιτοκίων, με την έγκριση όλων των σχεδίων του αναπτυξιακού και την προκήρυξη νέου κύκλου αιτήσεων για τον αναπτυξιακό, θα φτιάξουμε ένα πάρα πολύ ισχυρό πλέγμα οικονομικής δραστηριότητας που θα αντισταθμίσει τη μείωση της δραστηριότητας .

Ευχαριστώ και την ΑΑΔΕ για τη συνεργασία στην πληρωμή των 8000 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους απασχολούμενους. Η διαδικασία του ΕΣΠΑ είχε μεγάλη γραφειοκρατία, ενώ χρειάστηκε να αλλάξουμε την απόφασή μας για να περιλάβουμε και επιχειρήσεις που έχουν έως 20 εργαζόμενους, από μέχρι 5 που είχαμε στην αρχή.

Μοντέλο αλά Γερμανικά με μειωμένο ωράριο και ευρωπαϊκή επιδότηση για να σωθούν οι θέσεις εργασίας

Mε το βλέμμα στραμμένο στα crash test των πρώτων είκοσι ημερών όσον αφορά στην καταναλωτική κίνηση και τον τζίρο, ξεκινά σταδιακά από αύριο η πρώτη φάση επανεκκίνησης της οικονομίας. Την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα νέο πρωτόγνωρο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις , την απειλή της ανεργίας και την επέλαση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες οι επιχειρήσεις που ανοίγουν οφείλουν να απασχολήσουν τουλάχιστον το 40% του προσωπικού τους προκειμένου οι εργαζόμενοι να «εξέρχονται» σταδιακά από την ασπίδα προστασίας των 800 ευρώ. Ο εργοδότης μπορεί να διακόπτει την αναστολή σύμβασης του εργαζόμενου προκειμένου να επανεργοποιηθεί στο πόστο του εφόσον η αναστολή έχει διαρκέσει κατ’ ελάχιστον δεκαπέντε (15) ημέρες. Το υπόλοιπο 60% του προσωπικού μπορεί να παραμείνει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης.

Σ΄αυτήν την πρώτη φάση επανέρχονται στην εργασία 68.528 μισθωτοί και επαγγελματίες, περίπου το 10% του συνόλου που επηρεάστηκε απ’ την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Το πρώτο πακέτο της 45ήμερης αναστολής (ανάλογα με το πότε ανέστειλε την λειτουργία της η κάθε επιχείρηση) βρίσκεται στην τελική ευθεία για τον τερματισμό του. Ωστόσο οι εργοδότες θα έχουν την δυνατότητα να παρατείνουν την αναστολή μέρους των συμβάσεων όχι μεγαλύτερου του 60%, για ένα μήνα ακόμη και όχι πέραν της 31η Μαΐου 2020. Το ύψος της ειδικής αποζημίωσης για τους μισθωτούς που θα παραμείνουν σε αναστολή και κατά την διάρκεια της παράτασης του ενός μήνα, θα υπολογισθεί αναλογικά στα 534 ευρώ. Για την επανάληψη των μέτρων στο πλαίσιο της παράτασης αναμένεται να ακολουθηθεί η πεπατημένη του πρώτου «πακέτου» στήριξης, δηλαδή αιτήσεις στις ήδη υπάρχουσες ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

Βασική προϋπόθεση για την παράταση της αναστολής είναι να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας με τις ίδιες μορφές συμβάσεων. Σε περίπτωση που ο εργοδότης παρατείνει την αναστολή συμβάσεων περισσοτέρων από το 60% , υποχρεούται να καταβάλλει ο ίδιος τις αποδοχές των εργαζομένων αυτών.

Ο υπουργός εργασίας Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε ότι η αναστολή και η χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού θα παραταθεί για όσο διάστημα χρειαστεί ( δηλαδή και τον Ιούνιο) για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που εξακολουθούν να παραμένουν κλειστές για υγειονομικούς λόγους.( πχ καφέ και εστιατόρια που σερβίρουν σε εσωτερικό χώρο θα επαναλειτουργήσουν 1η Ιουλίου).

Εναλλακτικά ο εργοδότης μπορεί να ανακαλεί προσωρινά την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους με σκοπό την αντιμετώπιση εκτάκτων, κατεπειγουσών, μη αναβαλλόμενων και στανελαστικών αναγκών. Η προσωρινή επάνοδος πρέπει να δηλώνεται με ειδικό έντυπο στο ΠΣ Εργάνη.

Την ίδια ώρα οι επιχειρηματίες εκφράζουν τον προβληματισμό τους καθώς η κίνηση των καταναλωτών αναμένεται μειωμένη εξαιτίας της αρνητικής ψυχολογίας.

«Το πρώτο διάστημα προτεραιότητά μας είναι να επενδύσουμε στην ασφάλεια, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα, γάντια, μάσκες, αποστάσεις ασφαλείας. Ο πελάτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής.- επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας- Οι πρώτες 20 ημέρες θα είναι για μας crash test όσον αφορά στην καταναλωτική κίνηση και τους τζίρους. Δεν έχουμε πρόθεση να απολύσουμε υπαλλήλους ούτε ασπαζόμαστε τις δυσοίωνες προβλέψεις περί λουκέτων.»

Παράλληλα με την παράταση των αναστολών, αναμένεται να ενεργοποιηθούν και άλλα εργαλεία ευελιξίας της αγοράς εργασίας ευρύτερου χρονικού ορίζοντα προκειμένου να διατηρηθούν σ΄αυτή τη δύσκολη συγκυρία στο ακέραιο οι θέσεις εργασίας .

Ένα από τα πρώτα «εργαλεία» που έχει ήδη νομοθετηθεί στη χώρα μας είναι η δυνατότητα της χρήσης της εκ περιτροπής εργασίας για τους επόμενους 6 μήνες προκειμένου να αποκατασταθεί σταδιακά η ομαλότητα στην αγορά . Σύμφωνα με τη διάταξη, οι επιχειρήσεις που αναστέλλουν τις συμβάσεις εργασίας μέρους των εργαζομένων τους και όχι του συνόλου, μπορούν για τους υπόλοιπους εργαζόμενους που δεν μπαίνουν σε αναστολή να κάνουν χρήση του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας. Αυτό σημαίνει ότι ο εργαζόμενος θα απασχολείται τουλάχιστον δύο εβδομάδες το μήνα και θα αμείβεται με το 50% του μισθού του. Δηλαδή μια επιχείρηση που απασχολεί 10 άτομα, θα έχει τη δυνατότητα να διατηρεί τα 5 σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης ενώ τα άλλα 5 θα εργάζονται με εκ περιτροπής εργασία.

Το μέτρο της εκ περιτροπής εργασίας εφαρμόζεται ήδη στη χώρα μας σε μονάδες παραγωγής, στο χονδρικό εμπόριο και στα logistics.

Για να αποκατασταθεί μέρος των «κομμένων» αμοιβών , το υπουργείο εργασίας μελετά σχέδιο προσαύξησης των μισθών των εργαζομένων που εργάζονται υπό καθεστώς ευέλικτων μορφών εργασίας με στόχο να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας όταν παρέλθει το διάστημα της απαγόρευσης των απολύσεων.

Το σχέδιο βασίζεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sure το οποίο προβλέπει καταβολή προσαύξησης έως και το 60% του «κομμένου» ονομαστικού μισθού με αντίστοιχη προσαύξηση έως και το διπλάσιο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με το υπουργείο εργασίας το πρόγραμμα Sure ύψους 1,5 δις θα ενεργοποιηθεί άμεσα ,ίσως και πριν από τον Ιούνιο προκειμένου να μην μείνουν ακάλυπτο οι εργαζόμενοι με ευέλικτες μορφές.

Σε ποιες επιχειρήσεις θα «κουμπώσει» το γερμανικό μοντέλο

Mέρος το προγράμματος Sure αποτελεί το γερμανικό μοντέλο απασχόλησης Kurzarbeit που βρίσκεται στο τραπέζι του Υπουργείου Εργασίας μαζί με άλλα εναλλακτικά μέτρα με στόχο την ανάσχεση του νέου κύματος απολύσεων που διαφαίνεται στον ορίζοντα εξαιτίας της κρίσης.

Το μοντέλο kurzarbeit (μερική απασχόληση) προβλέπει την επιδότηση έως το 60% του απολεσθέντος καθαρού μισθού του μερικώς απασχολούμενου και αυξάνεται αν ο εργαζόμενος έχει παιδί , προστατευόμενο μέλος στην οικογένεια.

Καθοριστικό είναι ότι δεν εφαρμόζεται το ίδιο ευέλικτο ωράριο για όλους τους εργαζόμενους. Για άλλον η απασχόληση μπορεί να είναι μηδέν ώρες , για άλλον 10 εβδομαδιαίως. Επίσης η απασχόληση μειωμένου χρόνου δεν χρειάζεται να εισαχθεί για ολόκληρη την επιχείρηση. Μπορεί να περιοριστεί σε μεμονωμένα τμήματά της.

Το μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί για περιορισμένο διάστημα, πχ για 6 μήνες και να επεκταθεί ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης. Μάλιστα εάν και εφόσον ο δικαιούχος του επιδόματος βρει δεύτερη εργασία , δε χάνει το επίδομα αν το συνολικό του μηνιαίο εισόδημα δεν υπερβαίνει τον αρχικό μισθό που έπαιρνε από την κύρια εργασία του πριν από τις περικοπές.

«Το μοντέλο του Kurzarbeit, αν εφαρμοσθεί στην Ελλάδα για έξι μήνες – μας εξηγεί ο κ. Χρήστος Ιωάννου, διευθυντής του τομέα απασχόλησης του ΣΕΒ- θα είναι κυρίως χρήσιμο για παραγωγικές επιχειρήσεις, κλάδων προστιθέμενης αξίας κυρίως της βιομηχανίας που έχουν επενδύσει στην εξειδίκευση του προσωπικού τους. Εξάλλου και στη Γερμανία εφαρμόζεται για να αποτρέψει τις απολύσεις ειδικευμένων εργαζομένων σε περιπτώσεις που η αναταραχή είναι προσωρινή λόγω απώλειας πωλήσεων και παραγγελιών. Για παράδειγμα το μοντέλο έχει αξιοποιηθεί στην αυτοκινητοβιομηχανία αλλά και στις πλημμύρες στη Γερμανία το 2002.

Ευπαθείς επιχειρήσεις, χαμηλής προστιθέμενης αξίας, εντάσεως εργασίας, κυρίως εποχιακής και μερικής απασχόλησης (π.χ. σε εστίαση, καταλύματα) που είχαν μεγάλη απώλεια θέσεων εργασίας των Μάρτιο, κυρίως λόγω εποχιακών προσλήψεων που δεν έγιναν δύσκολα θα ανταποκριθούν στους στόχους της διατήρησης των θέσεων εργασίας του Kurzarbeit αυτούς τους 6 μήνες.»

« Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, δε προλαβαίνουμε να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα - εξομολογείται ο κ. Γιάννης Δαβερώνης , πρόεδρος της Ένωσης Εστιατορίων και Συναφών Καταστημάτων Αττικής - Δεν ξέρω τελικά πόσοι θα ανοίξουν τα καταστήματα την 1η Ιουνίου. Το μέτρο του μειωμένου ωραρίου η της εκ περιτροπής απασχόλησης δε μπορεί εύκολα να εφαρμοστεί. Πως θα διαλέξω ποιον εργαζόμενο θα κρατήσω στον « πάγο» με 800 ευρώ και ποιον θα χρησιμοποιήσω να δουλεύει με μειωμένο ωράριο και κρατική επιδότηση όταν ανοίξουν τα καταστήματα; Θα δημιουργήσω δυσαρέσκεια στο προσωπικό. Επιπλέον αν λειτουργεί το 1/3 των τραπεζιών , το τζίρος θα είναι περιορισμένος. Θετικό μέτρο η έκπτωση κατά 40% του μισθώματος των καταστημάτων. Όμως χωρίς καθόλου εισόδημα πως θα πληρώσουμε το υπόλοιπο 60%; Θα πρέπει το κράτος να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων και να μειώσει το ΦΠΑ στην εστίαση. Διαφορετικά εκτιμώ ότι ένα στα πέντε καφέ και εστιατόρια θα κλείσουν το επόμενο διάστημα.»

Ένα δισ. ευρώ επιστρεπτέα προκαταβολή σε πρώτη φάση - έρχεται και δεύτερη

Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Δημοσιονομικής πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης η κυβέρνηση δίνει ένα δισ ευρώ επιστρεπτέας προκαταβολής στην πρώτη φάση. Θα υπάρξει και δεύτερη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής

Δικαιούχοι της πρώτης φάσης είναι όσοι κατέθεσαν σχετική αίτηση και σταμάτησαν να λειτουργούν ή πλήττονται: Μείωση του τζίρου κατά 6,7% στο πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το μέσο όρο των αντίστοιχων τριμήνων των τριών προηγουμένων ετών. Για τις διπλογραφικές εταιρείες, χρειάζεται μείωση του τζίρου αντιστοίχως κατά 20%. Όλες όσες έχουν κλείσει είναι δικαιούχοι.

Πόσα χρήματα θα πάρουν οι επιχειρήσεις από την επιστρεπτέα προκαταβολή
Προβλέπονται κάποια ελάχιστα ποσά:

2.000 ευρώ χωρίς εργαζόμενους
4.000 με 1 έως 5 εργαζόμενους
8.000 ευρώ για 6-20 εργαζόμενους
15.000 ευρώ για 21-50 εργαζόμενους
30.000 ευρώ με άνω των 50 εργαζομένων

Το ανώτατο όριο δεν ξεπερνά τις 350.000 ευρώ για όσες έχουν 250 άτομα.

Οι επιχειρήσεις που δεν έκαναν αίτηση μπορούν να κάνουν στη δεύτερη φάση. Η αποπληρωμή για γίνει από 1/1/2022 σε 40 ισόποσες δόσεις και το ποσό θα εμφανίζεται στις οφειλές στο Taxisnet.

Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση πίστωσης μέσα στο επόμενο 10ήμερο, όταν θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία. Το βασικό επιτόκιο θα είναι κάτω του 1%.

Στις πληττόμενες επιχειρήσεις μπαίνουν και ιατρικές επιχειρήσεις
ppppaaaassss
https://www.sportsioannina.gr/index.php/epi...-04-30-16-08-31
QUOTE
Πέντε παραβάτες
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 19:08

Συνεχίζονται οι συστηματικοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα από το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα από 06:00 έως 15:00 ώρα, βεβαιώθηκαν σε όλη την επικράτεια:

(19) παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας τόπου κατοικίας ως ακολούθως:
(18) στην Αττική και
(1) στη Δυτική Μακεδονία.

Για τις παραβάσεις αυτές επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (16) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (1.417) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (300 ευρώ), ενώ σε (906) περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για (60) ημέρες.

(438) παραβάσεις για άσκοπες μετακινήσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ), ως ακολούθως:
(144) στην Αττική,
(75) στη Θεσσαλονίκη,
(45) στην Κεντρική Μακεδονία,
(39) στην Κρήτη,
(36) στα Ιόνια Νησιά,
(31) στην Πελοπόννησο,
(19) στη Θεσσαλία,
(14) στη Δυτική Ελλάδα,
(11) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
(10) στη Στερεά Ελλάδα,
(7) στο Νότιο Αιγαίο,
(5) στην Ήπειρο και
(2) στο Βόρειο Αιγαίο.

Σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020, ημερομηνία έναρξης του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά (59.334) παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα (150 ευρώ).

Οι έλεγχοι συνεχίζονται με αμείωτη ένταση με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.
ppppaaaassss
https://super-fm.gr/58348/synechizetai-to-p...kes-koinotites/
QUOTE
Συνεχίζεται το πλύσιμο και οι απολυμάνσεις και σε τοπικές κοινότητες
30 Απριλίου 2020, 13:36

Σε συνοικίες της πόλης και σε τοπικές κοινότητες του Δήμου συνεχίζεται το πρόγραμμα πλυσίματος και απολυμάνσεων δρόμων, πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τις υπηρεσίες του Δήμου και θα καλύψει ολόκληρη την έκτασή του.

Ο Αντιδήμαρχος εργοταξίου Αριστείδης Παππάς τόνισε ότι το πλύσιμο των οδών και των υπόλοιπων σημείων, όπως πεζόδρομοι, πλατείες ήταν άκρως απαραίτητο. Ταυτόχρονα γίνεται και απολύμανση με σκοπό την μεγαλύτερη προστασία της δημόσιας υγείας.

«Διανύσαμε όλοι μία δύσκολη περίοδο καθώς υποχρεωθήκαμε να τηρήσουμε όλα τα μέτρα για τον περιορισμό διάδοσης του COVID-19. Το εργοτάξιο δεν σταμάτησε να λειτουργεί και με όλο το έμψυχο δυναμικό που διαθέτει καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να κάνει καλύτερη την εικόνα της πόλης. Οι συνδημότες μας εκτιμούν το έργο που γίνεται και επιζητούμε την συνεργασία τους για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Παππάς.
ppppaaaassss
https://www.sportsioannina.gr/index.php/epi...-04-30-14-49-57
QUOTE
Το σχέδιο… ΧΑΜ!
Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020 17:49

Κωδικός ΧΑΜ. Αυτό είναι το νέο σχέδιο της κυβέρνησης που θα τεθεί σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 4 Μαΐου οπότε και αίρονται ορισμένα από τα περιοριστικά μέτρα για τον κορονωϊό.

Το σχέδιο αυτό παρουσίασε με ανάρτησή σου στο Twitter o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλίας.

Όπως έγραψε ο υφυπουργός χαρακτηριστικά : «Μέχρι την Κυριακή 3/5 τα μεσάνυχτα, μένουμε σπίτι! Από Δευτέρα 4/5, βγαίνουμε από το σπίτι και ενεργοποιούμε το Σχέδιο ΧΑΜ».

Ποιο είναι αυτό; Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά είναι: «Χέρια (πλένουμε), Αποστάσεις (κρατάμε), Μάσκες (φοράμε)! Τηρούμε τα μέτρα ατομικής υγιεινής και προστασίας, μένουμε υπεύθυνοι, μένουμε ασφαλείς!»
[color="#000000"][/color]
ppppaaaassss
https://soccerplus.gr/na-mi-ftasoume-apo-to...nabenoume-mesa/
QUOTE
Mη φτάσουμε από το «βγαίνουμε έξω, μένουμε ασφαλείς» στο «ξαναμπαίνουμε μέσα»
ΑπόΗλίας Μπαντούνας -
30 Απρ 2020, 10:15 μμ

Η φράση της ατομικής ευθύνης έχει γίνει της μόδας τελευταία, ιδιαίτερα μετά το πρόσφατο διάγγελμα του Πρωθυπουργού προς τον ελληνικό λαό. Στην ομιλία του, θέλησε να επιστήσει την προσοχή στον κάθε πολίτη ξεχωριστά αναφορικά με τις ευθύνες που κουβαλά κατά την δεύτερη φάση της πανδημίας, προκειμένου να προστατεύσει τον ίδιο και τους γύρω του.

Πράγματι σε ένα φιλελεύθερο δημοκρατικό πολίτευμα είναι ο λαός του που φέρει την ευθύνη για την πορεία της χώρας του. Ο λαός υπό την στενή έννοια του όρου (εκλογικό σώμα), είναι εκείνος που με την ψήφο «ανεβοκατεβάζει» κυβερνήσεις . Ο λαός με την ευρεία έννοια του όρου, αποτελεί κυρίαρχο όργανο του πολιτεύματος από το οποίο πηγάζουν όλες οι εξουσίες όπως αναφέρεται ρητά στο ελληνικό Σύνταγμα.

Με την λογική αυτή, είναι προφανές πως οι πολίτες στο σύνολό τους βρίσκονται στο κέντρο των εξελίξεων και αυτό σημαίνει πως έχουν αυξημένη ευθύνη για τις τύχες των ίδιων και του τόπου τους. Άλλωστε, το αίσθημα ατομικής ευθύνης που οι περισσότεροι επέδειξαν, ήταν αυτό που συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να ξεπεραστεί με σχετική ομαλότητα η πρώτη φάση της εξάπλωσης του covid 19.

Πλέον βαδίζουμε στην σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, την οποία κανείς δεν μπορεί ακριβώς να προσδιορίσει ως προς το νόημά της, καθώς είναι δεδομένο πως θα έχει μια εντελώς διαφορετική έννοια από αυτή που όλοι μας γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Και στο σημείο αυτό, έρχεται στο προσκήνιο η ευθύνη που έχουν συλλογικά τα μέλη της κυβέρνησης.

Ευθύνη που σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την εκπόνηση ενός αποτελεσματικού σχεδιασμού που θα συνοδεύσει την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Ευθύνη που σχετίζεται με την καλλιέργεια ενός αισθήματος ασφάλειας για τον κάθε πολίτη ο οποίος καλείται να επιστρέψει σε μια καθημερινότητα γεμάτη άγχος και αβεβαιότητα.

Το νομοσχέδιο του επιτελικού κράτους που πρόσφατα ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή, όπως μπορεί να κατανοήσει κανείς από τον τίτλο, υποτίθεται πως έρχεται για να ενισχύσει την επιτελική λειτουργία της κεντρικής διοίκησης προκειμένου αυτή να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα στον ρόλο της.

Η κατάσταση που βιώνουμε αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να δοκιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός σχετικά με την δυνατότητα να ανταποκριθεί σε μια πρωτοφανή κρίση, εξασφαλίζοντας την ασφαλή επάνοδο στην καθημερινότητα, για τον υπάλληλο του γραφείου, για τον επιβάτη των ΜΜΜ, για τον ιδιοκτήτη μιας μικρομεσαίας επιχείρησης, για τον σπουδαστή.

Το επιτελικό κράτος συνεπάγεται ορθό σχεδιασμό δημόσιων πολιτικών από τα επιτελικά στελέχη και αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων από το υπαλληλικό προσωπικό του Δημοσίου σε κεντρικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Και ένας ορθός σχεδιασμός, συνεπάγεται σταδιακή επαναφορά των δημόσιων υπηρεσιών σε λειτουργία, πάντοτε όμως με γνώμονα τις ιδιαιτερότητες του κάθε φορέα. Τα μέτρα ασφαλείας που θα παρθούν για την εξυπηρέτηση του κοινού από μια υπηρεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σίγουρα χρίζουν διαφορετικής αντιμετώπισης σε σύγκριση με εκείνα που θα αφορούν την Υπηρεσία Ασύλου του Υπουργείου Μεταναστευτικής, λόγω τις ιδιαιτερότητας του αντικειμένου εργασίας που ισχύει στην δεύτερη περίπτωση.

Οι μαθητές του Δημοτικού και Γυμνασίου οφείλουν να αντιμετωπιστούν διαφορετικά σε σχέση με εκείνους της τρίτης τάξης του Λυκείου για ευνόητους λόγους. Στην επάνοδο των ΚΕΠ στην κανονικότητα, είναι προφανές πως υπάρχει ανάγκη ενός διαφορετικού σχεδιασμού σε σχέση με το τι θα ισχύσει σε άλλους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο όγκο εξυπηρετούμενων ημεδαπών και αλλοδαπών σε καθημερινή βάση.

Η ατομική ευθύνη παραμένει βασικό προαπαιτούμενο και απαραίτητο συμπλήρωμα σε έναν αποτελεσματικό κυβερνητικό σχεδιασμό διαχείρισης κρίσεων. Άλλωστε η επιτυχία οποιουδήποτε σχεδίου συναρτάται άμεσα με την συναίνεση και την πειθαρχία του κάθε πολίτη ξεχωριστά. Ωστόσο η συλλογική ευθύνη του πολιτικού προσωπικού είναι εξίσου σημαντική, αν όχι σημαντικότερη, στην παρούσα συγκυρία.

Η λογική που τεχνηέντως επιχειρείται από κάποιους να καλλιεργηθεί στην κοινή γνώμη πως «για ό,τι συμβεί στο εξής υπεύθυνοι πλέον θα είστε εσείς και μόνο», δημιουργεί σύγχυση και δεν συμβάλει στην δημιουργία ενός κλίματος συναίνεσης. Όπως σύγχυση δημιουργείται λόγω της διαρκούς αναθεώρησης των οδηγιών από τους ειδικούς αναφορικά με την αναγκαιότητα χρήσης της προστατευτικής μάσκας.

Όπως σύγχυση και ανασφάλεια καλλιεργείται στις τάξεις των εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αναφορικά με την κατάσταση που θα αντιμετωπίσουν όταν κληθούν να επιστρέψουν στο πόστο τους, δίχως να τους έχει δοθεί οποιαδήποτε διασφάλιση αναφορικά με τα μέτρα προστασίας που θα τους παρασχεθούν απέναντι στον ιό.

Εν κατακλείδι, «το βγαίνουμε έξω αλλά μένουμε ασφαλείς», είναι ένα εύηχο σύνθημα που δεν σημαίνει τίποτε από μόνο του, αν δεν συνοδεύεται από ένα επαρκώς οργανωμένο σχέδιο το οποίο όμως θα προσαρμόζεται στις ανάγκες της κάθε υπηρεσίας και του εκάστοτε εργασιακού χώρου.

Σε διαφορετική περίπτωση, δεν θα αργήσουμε να επιστρέψουμε στο «ξαναμπαίνουμε μέσα», με ό,τι αυτό θα συνεπάγεται για τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας.
ppppaaaassss
https://www.agon.gr/epikairotita/32864/anti...vatis-ana-taxi/
QUOTE
Αντιδράσεις για το… ένας επιβάτης ανά ταξί
Γεωργία Χαλάτση 30/04/2020 17:51

Σειρά αιτημάτων οικονομικής στήριξης, με προτεραιότητα την αλλαγή του μέτρου που απαγορεύει τη μεταφορά περισσότερων του ενός επιβάτη από τη Δευτέρα, οπότε αίρονται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ζητούν οι ιδιοκτήτες ταξί από το υπουργείο Μεταφορών.

Και ο κλάδος των ταξί έχει πληγεί βαθύτατα από την πτώση της επιβατικής κίνησης, με τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιοκτητών Ταξί του νομού Ιωαννίνων Μιχάλη Ψήνα να τονίζει πως ο κορωνοϊός«έβαλε ταφόπλακα».

Το μέτρο της μεταφοράς μόνο ενός επιβάτη ανά δρομολόγιο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, με τους οδηγούς και ιδιοκτήτες να σημειώνουν πως είναι αδιανόητο, τη στιγμή που τα ταξί μεταφέρουν οικογένειες ή άτομα που ταξιδεύουν μαζί, και οι οποίοι θα αναγκαστούν να πληρώσουν διαφορετικά ταξί για την ίδια διαδρομή.

Το θέμα τέθηκε από την Ομοσπονδία σε σύσκεψη με το υπουργείο Μεταφορών, μαζί με άλλα αιτήματα του κλάδου, και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις, που θα αποτυπωθούν στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα προστασίας. Σύμφωνα με τον κ. Ψήνα, υπάρχουν θετικά μηνύματα από την πλευρά του υπουργείου και ο κλάδος είναι σε αναμονή.

Ωστόσο «μικρό καλάθι» κρατούν για μια σειρά ακόμη αιτημάτων, οικονομικής φύσης, κάποια εκ των οποίων αποτελούν πάγια αιτήματα του κλάδου. Σε ότι αφορά την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας ο κλάδος ζητά την παράταση της χορήγησης του επιδόματος ειδικού σκοπού και τον Μάιο, την συνέχιση της έκπτωσης του 25% στις ασφαλιστικές εισφορές, αλλά και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, όπως ζητούν όλοι οι επαγγελματίες που πλήττονται από την κρίση.

«Για να ανταπεξέρθουμε και να γίνουμε ελκυστικοί στο κοινό, θα πρέπει να γίνουμε πιο φθηνοί και αυτό γίνεται μόνο με μείωση του κόστους, δηλαδή των φορολογικών συντελεστών και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, όπως έχει προεκλογικά δεσμευθεί η κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Ψήνας.

Επιπλέον, ο κλάδος ζητά επιτακτικά πλέον, καθώς λήγουν τα όρια ηλικίας σε πάνω από το 50% οχημάτων, την ένταξη σε κάποιο μηχανισμό στήριξης ή επιδότησης μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την αντικατάσταση οχημάτων.
ppppaaaassss
https://www.agon.gr/epikairotita/32857/me-p...a-ton-koronoio/
QUOTE
Με παρακαταθήκη και τον συντονισμό για τον κορωνοϊό
Γεωργία Χαλάτση 30/04/2020 17:40

Χωρίς καθυστερήσεις, παρά την έκτακτη κατάσταση που δημιούργησε η πανδημία του κορωνοϊού, προχωρά με επικεφαλής την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο σχεδιασμός της φετινής αντιπυρικής περιόδου, ώστε να αποφευχθούν δασικές και αστικές πυρκαγιές.

Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, έγκειται στον νέο νόμο για την Πολιτική Προστασία, που δίνει έμφαση και στην οργάνωση των δήμων, κυρίως, για τον σχεδιασμό και υλοποίηση -αν χρειαστεί- σχεδίων εκκένωσης ή απομάκρυνσης πληθυσμού.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του περιφερειάρχη Αλέξανδρου Καχριμάνη και με τον συντονισμό του προϊσταμένου Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας Ηπείρου Δημήτρη Μαυρογιώργου, έγινε ένας σύντομος απολογισμός της περσινής αντιπυρικής περιόδου και εκτενείς αναφορές σε ζητήματα που αφορούν την προετοιμασία για τη νέα αντιπυρική περίοδο, που αρχίζει από αύριο 1η Μαΐου.

Ανοίγοντας τη συνεδρίαση, ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε τόσο στα θετικά αποτελέσματατης περσινής καλοκαιρινής περιόδου, όσο και στην έως τώρα επιτυχημένη αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν προκύψει από την πανδημία του κορωνοϊού. «Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα. Αν προσέχουμε, θα πάμε καλά και στη συνέχεια», τόνισε χαρακτηριστικά,ζητώντας από όλους συνεργασία και πειθαρχία, ώστε να μη χαλάσει η μέχρι σήμερα θετική εικόνα στην Ήπειρο.

Κάλεσε τους δημάρχους να καθαρίσουν το αγροτικό ορεινό δίκτυο για να υπάρχουν προσβάσεις, εφόσον χρειαστεί, και να είναι σε επιφυλακή για τυχόν προσπάθειες εμπρησμών. Επίσης, αναφέρθηκε στις συσκέψεις με τα αρμόδια υπουργεία, αναμένοντας αποφάσεις σχετικά με την οικονομική ενίσχυση. «Θα προχωρήσουμε με τις δυνάμεις μας, στην Ήπειρο τα αποτελέσματα ήταν πάντα θετικά και αυτό οφείλεται στη συνεργασίας μας. Είμαστε ένα επίπεδο πάνω από άλλες περιοχές και συντονιστήκαμε και στα θέματα κορωνοϊού περισσότερο. Θέλω,ό,τι χρειάζεται κάθε υπηρεσία, να είμαστε δίπλα», σημείωσε ο κ. Καχριμάνης, κάνοντας γνωστό πως θα ξεκινήσει η κοπή χόρτων στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο.

Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας Δ. Μαυρογιώργος ευχαρίστησετα μέλη του Συντονιστικού για την άψογη συνεργασία που έχουν,υπογράμμισε ότι όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες και οι δήμοι δίνουν καθημερινά εξετάσεις, και τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη να υπάρχει συνεχώς αυξημένη ετοιμότητα και ειδικά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Τον σύντομο απολογισμό της περσινής αντιπυρικής περιόδου, όπως και εκτενή αναφορά στον σχεδιασμό για την ερχόμενη περίοδο,έκανε ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου- Δυτικής Μακεδονίας και Ιονίων Νήσων, υποστράτηγος Κωνσταντίνος Πασχίδης.

Πέρυσι στην Ήπειρο καταγράφηκαν 252 συμβάντα (έναντι 318 την προηγούμενη χρονιά), κάηκαν περίπου 6000 στρέμματα – χορτολιβαδικά στην πλειονότητά τους- έναντι 1000 στρεμμάτων το 2018. Όπως εξήγησε ο ΔιοικητήςΠεριφερειακής ΔιοίκησηςΠυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, αρχιπύραρχος Απόστολος Βασδέκης η διαφορά των εκτάσεων που έχουν καεί, οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως το καλοκαίρι του 2018 ήταν πολύ υγρό.

Προσωπικό και μέσα
Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες έχουν ήδη καταρτίσει και έχουν επικαιροποιήσει το σχέδιο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο και αναμένεται η έγκρισή του, ενώ ο κ. Παχίδης έθεσε το θέμα της ενίσχυσης της δασοπροστασίας με εθελοντικές ομάδες, κάτι που γίνεται σε άλλες περιοχές, όπως ανέφερε με βάση την εμπειρία του.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε, οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηπείρου διαθέτουν 115 οχήματα και 50 βοηθητικά, 600 πυροσβέστες και 123 πενταετούς υποχρέωσης, ενώ το Σάββατο υπογράφονται οι συμβάσεις για 62 εποχικούς πυροσβέστες. Ταυτόχρονα, συγκροτούνται πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ καθώς και μεικτά περίπολα με τις ένοπλες δυνάμεις και την ΕΛ.ΑΣ.

Σε ό,τι αφορά τα εναέρια μέσα, η ευρύτερη περιοχή έχει στη διάθεσή της αεροπλάνα PZL στην Πρέβεζα και δυο στην Κέρκυρα, δύο μισθωμένα ελικόπτερα μεσαίου τύπου Μ8 σε Κέρκυρα και Γιάννενα με βάση τον περσινό σχεδιασμό. «Παράλληλα αναμένουμε αποφάσεις γιατί το υπουργείο έχει πει ότι θα ενισχυθούν τα εναέρια μέσα και στην περιοχή μας», πρόσθεσε ο κ. Παχίδης.

Σχέδια εκκένωσης
Την ολοκλήρωση των σχεδίων εκκένωσης ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές που γειτνιάζουν με δασύλλια, ζήτησαν οι εκπρόσωποι της πυροσβεστικής από τους δήμους, «ώστε να μην ψαχνόμαστε τελευταία στιγμή», όπως ανέφερε ο κ. Βασδέκης.

Από την πλευρά των δήμων, πάντως, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου Χρήστος Ντακαλέτσης σημείωσε ότι η ΠΕΔ θα μπορούσε να παίξει ένα συντονιστικό ρόλο σε αυτό το κομμάτι και θα επιδιωχθεί συνάντηση με την πολιτική προστασία για την οργάνωση, ενώ χαρακτήρισε θετική τη δυνατότητα πρόσληψης εποχικού προσωπικού για την πυροπροστασία, καλώντας τους δήμους να την αξιοποιήσουν.

Συντονισμός και συνεργασία
Συνολικότερα, ο καθαρισμός του ορεινού δικτύου, η λειτουργικότητα των πυροσβεστικών κρουνών, ο καθαρισμός της βλάστησης σε οικόπεδα ιδιωτών και η απομάκρυνση απορριμμάτων από σημεία που εναποθέτουν αυθαίρετα και παράνομα πολίτες, ήταν οι βασικές επισημάνσεις στις τοποθετήσεις.

Ειδικά για το δασύλλιο του Φρόντζου, οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής σημείωσαν ότι πέρυσι σημειώθηκαν προβλήματα σε κάποιες συνδέσεις με το υδροδοτικό δίκτυο και σε υδροστόμια και ζήτησαν να υπάρξει μέριμνα, κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μ. Ελισάφ, που συμμετείχε στην συνεδρίαση.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν, ακόμη,αντιπεριφερειάρχης Κ. Σιαράβας, ο διοικητής της 8ης Ταξιαρχίας Κων. Σιόρεντας,ο Αστυνομικός ΔιευθυντήςΙωαννίνων Β. Μουσελίμης, οι δήμαρχοι Κόνιτσας Ν. Έξαρχος, Ζαγορίου Γ. Σουκουβέλος, Μετσόβου Κ. Τζαφέας, Β. Τζουμέρκων Ι. Σεντελές, Ζίτσας Μ. Πλιάκος, ο αντιδήμαρχοςΙωαννιτών Γ. Λώλης και o υπ. Πολιτικής Προστασίας δήμου Ζίτσας Περικλής Γρίβας,ο πρόεδρος του Τμήματος Ηπείρου του ΤΕΕ Γ. Λυκοτραφίτης, ο δασάρχης Ιωαννίνων Χρ. Λαγός, εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ Γ.Λιόλιος, εκπρόσωποι της «Εγνατία Οδος Α.Ε.» και της «Νέα Οδός Α.Ε.»,εκπρόσωποι των Εθελοντικών Οργανώσεων (Ε.Ε.Σ.- Εθελοντές Σαμαρειτών, Λ.Ε.Κ. Πρέβεζας και Ε.Ε.Ε και Διάσωσης Καναλλακίου) κ.α., που στο σύνολό τους στάθηκαν στην πολύ καλή μέχρι τώρα συνεργασία για την αντιμετώπιση τόσοτων δασικών πυρκαγιών, όσο και άλλων έκτακτων συμβάντων.
.
Invision Power Board © 2001-2022 Invision Power Services, Inc.