- - -
Τρίτη 05/05/2020
Blue Vayeros Forum > Για την αγαπημένη μας ομάδα > Εφημερίδες
ppppaaaassss
https://www.mikriliga.com/koronoios-146-nek...642-sto-synolo/
QUOTE
146 νεκροί στην Ελλάδα – 10 νέα κρούσματα, 2.642 στο σύνολο
από mikriliga.com:5 Μαΐου 2020

Η ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σχετικά με την πορεία του ιού στη χώρα μας, από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα.

Δέκα νέα κρούσματα ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (05/05) ο Σωτήρης Τσιόδρας, με το συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 2.642.

Από αυτά, το 55,4% αφορά σε άνδρες, τα 598 είναι σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και 1.317 με ήδη γνωστό κρούσμα.

35 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με μέση ηλικία τα 67 έτη. Το 23% είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 97% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικίας άνω των 70 ετών.

Τέλος, 81 συμπολίτες μας εξήλθαν από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Οι θάνατοι παραμένουν 146, καθώς δεν υπήρξε νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο.

Πηγή: newsbomb
ppppaaaassss
Η ΕΠΙΣΗΜΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

- Υπ. Υγείας επίσημη ενημέρωση 5/5/2020 - Τσιόδρας
https://www.youtube.com/watch?v=c65szZ6P_jI


- Πολιτική Προστασία - Χαρδαλιάς 5/5/2020
https://www.youtube.com/watch?v=QcqSSrT2psU
ppppaaaassss
ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ (05.05.2020 20:30Ω)
https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/ops...423467b48e9ecf6
ppppaaaassss
https://super-fm.gr/58466/ola-ta-deigmata-a...-tin-triti-5-5/
QUOTE
Όλα τα δείγματα αρνητικά και την Τρίτη (5/5)
5 Μαΐου 2020, 15:47

Αρνητικά και σήμερα τα δείγματα που ελήφθησαν για COVID-19. Αναλυτικά η εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊου, μέχρι σήμερα (Τρίτη 5 Μαΐου 2020) το μεσημέρι, σύμφωνα με την ενημέρωση από τα νοσοκομεία της Ηπείρου έχει ως εξής:

Α. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ:
Ο ασθενής από τα Ιωάννινα, ο οποίος έχει μεταφερθεί από τη ΜΑΦ σε παθολογική κλινική είναι πολύ καλά στην υγεία του.
Στη ΜΕΘ νοσηλεύεται ο ηλικιωμένος από την Άρτα και η κατάσταση της υγείας του είναι πολύ καλή.
Κατά την χθεσινή ημέρα εξετάσθηκαν από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πενήντα τέσσερα (54) νέα δείγματα. Τα επτά από το Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας ήταν αρνητικά. Τα υπόλοιπα σαράντα επτά αφορούσαν όλα τα Νοσοκομεία της Ηπείρου. Όλα ήταν αρνητικά.

Β. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ «ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ»
Τα έντεκα δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
Σήμερα στάλθηκαν εννέα νέα δείγματα για εξέταση.
Από το σύνολο των τριακοσίων εβδομήντα τριών (373) δειγμάτων που έχουν ληφθεί έως σήμερα, το ένα ήταν θετικό (κάτοικος Πρέβεζας) και αναμένονται αποτελέσματα για τα εννέα ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα είναι αρνητικά.

Γ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ
Τα δύο δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
Σήμερα στάλθηκαν δέκα πέντε νέα δείγματα για εξέταση.
Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά πεντακόσια εβδομήντα ένα (571) δείγματα εκ των οποίων τα τέσσερα ήταν θετικά και αναμένονται απαντήσεις για τα δέκα πέντε ανωτέρω. Όλα τα υπόλοιπα ήταν αρνητικά.

Δ. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
Τρία από τα αναμενόμενα αποτελέσματα πιθανών περιστατικών επέστρεψαν αρνητικά για SARS-COV-2.
Στο Νοσοκομείο σήμερα νοσηλεύονται πέντε πιθανά περιστατικά SARS-COV-2 και αναμένονται ισάριθμα αποτελέσματα δειγμάτων.
Επίσης τρία πιθανά περιστατικά μετά από την δειγματοληψία τους βρίσκονται σε κατ΄ οίκον απομόνωση και αναμένονται αποτελέσματα.

Ε. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Τα τέσσερα δείγματα που στάλθηκαν χθες για εξέταση ήταν αρνητικά.
Σήμερα στάλθηκαν επτά νέα δείγματα για εξέταση.
Έως σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά ογδόντα εννέα (89) δείγματα και όλα ήταν αρνητικά.
ppppaaaassss
https://www.agon.gr/epikairotita/33034/poll...moy-stin-ygeia/
QUOTE
Πολλαπλές οι επιπτώσεις του εγκλεισμού στην υγεία
Γεωργία Χαλάτση 05/05/2020 17:21

Οι επιπτώσεις του εγκλεισμού, όχι μόνο σε επίπεδο ψυχικής, αλλά και σωματικής υγείας, βρίσκεται στο επίκεντρο της μελέτης που διεξάγει το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι πρωτοφανείς συνθήκες που βίωσαν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο και πολύ πιθανό να ξαναζήσουν σε ενδεχόμενο ανάκαμψης του ιού, χρήζουν μελέτης, προκειμένου να δοθούν και οι αντίστοιχες επιστημονικές κατευθύνσεις στις πολιτικές ηγεσίες.

Η έρευνα αποτελεί μέρος ερευνητικής δραστηριότητας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Rovira i Virgili (URV) και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Sanitaria Pere Virgili (IISPV) της Ισπανίας για την αξιολόγηση του αντίκτυπου που μπορεί να έχει ο εγκλεισμός στο βάρος μας, τις διατροφικές μας συνήθειες, τη συμπεριφορά, τις αλλαγές του ύπνου και της διάθεσης.

Η συμμετοχή των πολιτών είναι εξαιρετικά σημαντική για την επαρκή αξιολόγηση των επιπτώσεων στην υγεία του πληθυσμού και για τη διενέργεια μεταγενέστερης ανάλυσης για κίνδυνο καρδιομεταβολικών παθήσεων, όπως ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιλίδης. «Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι εξαιρετικά σημαντικές να τις μελετήσουμε, ώστε να γνωρίζουμε τι προκαλεί ο εγκλεισμός, πώς αλλάζει τις διατροφικές συνήθειες, την αύξηση του βάρους, την άσκηση, την κατάθλιψη, πώς και αν αυξάνει τον κίνδυνο μελλοντικής εμφάνισης νοσημάτων», σημείωσε.

Αντίστοιχη μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οποία επίσης συμμετέχει ο κ. Τσιλίδης, παρουσιάζει εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα. Η μελέτη αυτή μοντελοποιεί αλλαγές στο σωματικό βάρος και πώς αυτές μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση της εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, διαβήτη, χρόνιας καρδιακής νόσου και Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας.

«Αυτό που φαίνεται είναι πως σε άτομα παχύσαρκα, η περαιτέρω αύξηση του βάρους λόγω του εγκλεισμού, θα επιφέρει περισσότερους θανάτους λόγω καρδιομεταβολικών νοσημάτων, σε σχέση με το να κυκλοφορούν οι άνθρωποι αυτοί χωρίς περιορισμούς και να έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να μολυνθούν και να πεθάνουν από κορωνοϊό. Και υπενθυμίζω ότι πρόκειται για μια κατηγορία ανθρώπων που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Ο εγκλεισμός μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες και πρέπει να τονίζουμε το μήνυμα της καλής διατροφής, σωματικής άσκησης και βελτίωσης ή τουλάχιστον μη όξυνσης της ψυχικής μας υγείας», σημείωσε.

Πέρα από την ερευνητική καταγραφή, τα αποτελέσματα των μελετών αυτών έχουν στόχο να συμβάλλουν στις πολιτικές υγείας στο μέλλον και να δώσουν κατευθύνσεις για το πώς θα πρέπει να εφαρμοστούν πιθανά μέτρα στο μέλλον. Κάτι που δεν είναι απίθανο, τουλάχιστον στην φάση που βρισκόμαστε σήμερα και με δεδομένο ότι δεν έχει βρεθεί εμβόλιο.

Στη χώρα μας, η επόμενη φάση που ξεκίνησε με την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων, επιβάλλει τη συνέχιση των ατομικών μέτρων προστασίας και του αυτοπεριορισμού των άσκοπων μετακινήσεων, όπως ανέφερε ο κ. Τσιλίδης. «Η αίσθησή μου είναι ότι και σε αυτή τη φάση πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να διατηρήσουμε τα μέτρα ατομικής προστασίας και τον περιορισμό μετακινήσεων και παρουσίας μας σε κλειστούς χώρους. Και αυτό πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι να βγει το εμβόλιο, που μπορεί να κρατήσει 9 με 12 μήνες. Φαίνεται ότι έχουμε περάσει το δύσκολο κομμάτι. Η Ελλάδα δε χτυπήθηκε ισχυρά από τον ιό, πολύ περισσότερο η Ήπειρος. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έγκαιρη λήψη περιοριστικών μέτρων αλλά και στην τύχη, γιατί δεν έχουμε τον ίδιο βαθμό έκθεσης και μετακινήσεων, καθώς η χώρα μας δεν είναι μεγάλο μετακομιστικό κέντρο, όπως άλλες χώρες της Ευρώπης. Αυτά πρέπει να τα εκμεταλλευθούμε και να προσπαθήσουμε με τα μέτρα ατομικής προστασίας και συνειδητού περιορισμού στο μέλλον, να παραμείνουμε στην κατηγορία των χωρών που έχουμε μικρές επιπτώσεις από την πανδημία. Αν δεν προσέξουμε, μπορεί πάλι να επιστρέψουμε σε ένα επίπεδο που δε θα θέλαμε. Περιμένουμε ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε κρούσματα και το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, οπότε πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί», σημείωσε.


Το ερωτηματολόγιο της μελέτης βρίσκεται στον σύνδεσμο: https://forms.gle/ZwzVWMwiqLBnLFha6https://www.agon.gr/epikairotita/33030/214-...na-periorismoy/
QUOTE
214 συλλήψεις σε μήνα περιορισμού
Ηπειρωτικός Αγών 05/05/2020 16:30

Χειροπέδες σε 214 άτομα πέρασαν τον Απρίλιο οι αστυνομικοί στην Ήπειρο, με την πλειονότητα των συλλήψεων (114) να αφορά παραβάσεις του νόμου περί αλλοδαπών, εκ των οποίων ένας διακινητής.

Ωστόσο, οι υποθέσεις που ξεχωρίζουν για έναν ακόμη μήνα, είναι αυτές των ναρκωτικών, καθώς εξιχνιάστηκαν 13 υποθέσεις και συνελήφθησαν 18 άτομα για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, ενώ κατασχέθηκαν 98 κιλά και 098,1 γραμμάρια κάνναβης, πέντε γραμμάρια ηρωίνης, 20,6 γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης «σοκολάτα», 312,5 γραμμάρια μεθαδόνης, 21 ναρκωτικά χάπια και δύο ζυγαριές ακριβείας.
Εξιχνιάστηκαν, ακόμη, τέσσερις υποθέσεις απάτης, 16 υποθέσεις κλοπών, έξι υποθέσεις περί όπλων, μία υπόθεση διευκόλυνσης παράνομης παραμονής στη χώρα μη νόμιμων αλλοδαπών, μία υπόθεση διακίνησης παράτυπων μεταναστών και μία υπόθεση λαθρεμπορίου.
Συνελήφθησαν τρία άτομα για παραβάσεις του νόμου περί όπλων, εννιά για κλοπές-διαρρήξεις, ένα για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ένα για διευκόλυνση παράνομης παραμονής στη χώρα μη νόμιμων αλλοδαπών, 26 για εξύβριση, απειλή, αντίσταση, φθορά ξένης ιδιοκτησίας και σωματικές βλάβες, 13 για ενδοοικογενειακή βία, εννιά για καταδιωκτικά έγγραφα (αποφάσεις δικαστηρίων, εντάλματα κ.λπ.), επτά για παραβίαση μέτρων για την πρόληψη ασθενειών, ένα για παράνομη απασχόληση αλλοδαπού, ένα για παραβίαση σφραγίδας που έθεσε αρχή, ένα για παράβαση Τελωνειακού Κώδικα, πέντε για συκοφαντική δυσφήμηση, δύο για διατάραξη οικιακής ειρήνης, ένα για παράβαση της νομοθεσίας περί προσωπικών δεδομένων και δύο για παραβάσεις Κ.Ο.Κ. σε βαθμό πλημμελήματος.
Κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων που απασχόλησαν τις αστυνομικές υπηρεσίες, κατασχέθηκαν 936 γραμμάρια λαθραίος καπνός, δύο μαχαίρια και τέσσερα ανευρεθέντα οχήματα.


https://www.agon.gr/epikairotita/33036/adei...-ton-ioanninon/
QUOTE
Άδειες καρέκλες και στην πλατεία των Ιωαννίνων
Γεωργία Χαλάτση 05/05/2020 17:23

Το δυσοίωνο, όπως προβλέπεται, μέλλον στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης, λόγω του πρωτοφανούς lockdown και των περιοριστικών μέτρων που θα συνεχίσουν να ισχύουν για πολλούς μήνες ακόμη, φέρνουν στις πλατείες της Ευρώπης οι επαγγελματίες του κλάδο, ζητώντας αποτελεσματικά μέτρα για την επιβίωσή τους.

Η πανευρωπαϊκή διαμαρτυρία των «άδειων καρεκλών», στην οποία συμμετέχει η Πανελλήνια Ομοσπονδία, αποτελεί μια συμβολική βουβή πράξη του κλάδου της εστίασης και διασκέδασης, και θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία επαγγελματιών, αύριο Τετάρτη, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Συντάγματος και σε πολλές πόλεις της χώρας.

Στη διαμαρτυρία συμμετέχει και το Σωματείο «Παμβώτις», που θα τοποθετήσει τις άδειες καρέκλες στην κεντρική πλατεία των Ιωαννίνων, διατρανώνοντας την επιτακτική ανάγκη να υλοποιηθούν μέτρα που θα ανακουφίσουν τους επαγγελματίες του κλάδου για να μπορέσουν να επιβιώσουν, να ορθοποδήσουν και να επανενταχθούν στην κανονικότητα.

Ναι μεν τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε μια συζήτηση για την επαναλειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος πριν την 1η Ιουνίου, ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Χρήστος Τάτσης, σε κάθε περίπτωση η επαναλειτουργία θα γίνει με μέτρα για την προστασία των εργαζομένων και πελατών, τα οποία προκαλούν επιπρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από τον δήμο Ιωαννιτών την απαλλαγή των επιχειρήσεων για το 2020 από δημοτικά τέλη και δημοτικό φόρο, καθώς και από τα τέλη κοινοχρήστων χώρων. Παράλληλα, ζητούν επέκταση του χώρου των εξωτερικών τραπεζοκαθισμάτων, ώστε να κρατηθούν οι αποστάσεις, χωρίς να μειωθεί δραματικά ο αριθμός τους.

Το Σωματείο ζητά, ακόμη, τη μείωση του ανταποδοτικού τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τους συγκεκριμένους ΚΑΔ, τουλάχιστον κατά 50% για το 2020, μείωση του τέλους παρεπιδημούντων και του τέλους ακαθαρίστων εσόδων κατά 50%, μείωση του τιμολογίου ύδρευσης και αποχέτευσης από τη ΔΕΥΑΙ για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται και τέλος, αναστολή πληρωμών των ρυθμίσεων σε όλους τους ΟΤΑ για τους επόμενους επτά μήνες χωρίς την προσθήκη προσαυξήσεων. Οι δόσεις πληρωμής θα συνεχιστούν από την χρονική περίοδο που σταμάτησαν.

«Στηριζόμενοι στην ευαισθησία σας αλλά και το αίσθημα ευθύνης που σας χαρακτηρίζει, παρακαλούμε όπως άμεσα, διότι ο χρόνος πιέζει και το οικονομικό κόστος κάθε επιχείρησης είναι δυσβάσταχτο, το δημοτικό συμβούλιο και η οικονομική επιτροπή να συνεδριάσουν και να πάρουν γρήγορες αποφάσεις, καθώς όλοι γνωρίζουμε τους ρυθμούς εκτέλεσης της κάθε απόφασης. Πρόκειται για σημαντικά μέτρα στήριξης στη δυσκολότερη περίοδο κρίσης του κλάδου, που θα συμβάλλουν ουσιαστικά και αποφασιστικά στην επιβίωση των καταστημάτων καφέ εστίασης», σημειώνει το Σωματείο.

Μάλιστα, όπως ανέφερε ο κ. Τάτσης, πολλοί επαγγελματίες που δε διαθέτουν εξωτερικούς χώρους, δε θα μπορέσουν να ανοίξουν ξανά τα καταστήματά τους για αρκετούς μήνες ακόμη. Για τον λόγο αυτό ζητείται και από την πολιτεία η συνέχιση του επιδόματος ειδικού σκοπού, μέχρι να μπορέσουν να λειτουργήσουν ξανά.
ppppaaaassss
https://super-fm.gr/58464/antisiptika-kai-m...olikes-monades/
QUOTE
Αντισηπτικά και μάσκες στις σχολικές μονάδες
5 Μαΐου 2020, 15:44

Πανέτοιμες για την επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών είναι οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ιωαννιτών.

Ο Δήμος, με μέριμνα των Σχολικών Επιτροπών, έχει ολοκληρώσει τις απολυμάνσεις σε όλα τα κτήρια.

Σήμερα παρελήφθησαν αντισηπτικά τα οποία ήδη έχουν διανεμηθεί στα σχολεία ενώ από τον δήμο χορηγήθηκαν και μάσκες ώστε να κάνουν χρήση μαθητές και καθηγητές.

Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλους τους Διευθυντές των Λυκείων, καθώς οι μαθητές της Γ’ Τάξης είναι αυτοί που επιστρέφουν πρώτοι, ώστε να παρέμβει σε κάθε περίπτωση που χρειαστεί.


https://www.sportsioannina.gr/index.php/epi...88715-take-away
QUOTE
Αυτοσχέδια πάρτι και take away ποτά
Τρίτη, 05 Μαΐου 2020 19:08

Σε περιστατικά που σημειώθηκαν κατά την πρώτη ημέρα άρσης του μέτρου περιορισμού των μετακινήσεων αναφέρθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, σε αρκετά αυστηρό τόνο.

Ο κ. Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, μίλησε για καφέ-μπαρ σε πόλεις και ιδιαίτερα στην περιφέρεια που δεν τηρούνταν οι αποστάσεις και τα μέτρα.

«Οι εικόνες καφέ – μπαρ κυρίως στην περιφέρεια και να παίζουν στην διαπασών μουσική και να μοιράζει και καλά takeaway προσβάλλει όλους όσους δίνουν τη δική τους μάχη προκειμένου να μην εξαπλωθεί. Προσβάλλει όλους όσοι στον χώρο εστίασης περιμένουν να αρθούν τα μέτρα» δήλωσε χαρακτηριστικά, ανακοινώνοντας πως δεν επιτρέπονται τα take away ποτά και τα αυτοσχέδια πάρτι.

«Το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ό,τι λέει η άδεια τους. Τake away σε ποτά δεν επιτρέπεται. Άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός απαγορεύονται» πρόσθεσε.

Όπως είπε, για τους παραβάτες και τις υπηρεσίες υπάρχει όχι μόνο πρόστιμο αλλά και διοικητικές ποινές. «Αν κάποιοι αδιαφορούν το κράτος και η Πολιτεία θα πρέπει να πάρει τα μέτρα».

Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους ενεργοποιούνται από σήμερα προς την κατεύθυνση διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και εφαρμογής των νόμων και γι' αυτή την περίπτωση.

ppppaaaassss
https://www.epiruspost.gr/index.php?option=...&Itemid=332
QUOTE
Τέσσερα 150άρια για παραβάσεις μέτρων
EPIRUSPOST.GR 05 ΜΑΪΟΣ 2020

Τέσσερα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ βεβαίωσε σήμερα η Αστυνομία στο πλαίσιο των ελέγχων που διενεργεί για την διαπίστωση παραβίασης μέτρων που ισχύουν για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοση του κορωνοιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα πρόστιμα αφορούν επιβάτες του ίδιου οχήματος που εντοπίστηκε στην περιοχή της Άρτας.

Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε όχημα μπορούν να επιβαίνουν μέχρι τρία (εξαιρούνται οι περιπτώσεις γονιών με ανήλικα παιδιά) και όπου εντοπιστεί παράβαση το πρόστιμο βαρύνει το σύνολο των ατόμων.

Στην Ήπειρο βεβαιώθηκαν ακόμη δύο παραβάσεις για μετακινήσεις σε διαφορετική περιφερειακή ενότητα απ’ αυτή του τόπου μόνιμης κατοικίας.


https://www.epiruspost.gr/index.php?option=...&Itemid=231
QUOTE
Νέες ημερομηνίες καταβολής των 800 ευρώ
EPIRUSPOST.GR 05 ΜΑΪΟΣ 2020

Εκδόθηκε εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία παρέχονται πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής νέων/συμπληρωματικών δηλώσεων και ορθών επαναλήψεων επιχειρήσεων-εργοδοτών και εργαζομένων, ειδικών περιπτώσεων και ειδικών κατηγοριών, τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα υποβολής αυτών, καθώς και το χρονοδιάγραμμα πληρωμών της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ στους δικαιούχους.

Επιχειρήσεις/Εργοδότες

Α.Επιχειρήσεις-εργοδότες που προέβησαν σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ
Επιχειρήσεις-εργοδότες οι οποίες προέβησαν σε αναδρομική τροποποίηση κύριου ενεργού ΚΑΔ, σύμφωνα με το άρθρο 2 της από 13.4.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) (Α' 84) και προκειμένου αυτές και οι εργαζόμενοί τους να τύχουν των ευεργετημάτων των οικονομικών μέτρων στήριξης για τον Απρίλιο 2020, μπορούν να προβούν:

Σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, εάν δεν έχουν υποβάλει ξανά:
Οι εργοδότες που δεν έχουν υποβάλει ξανά υπεύθυνη δήλωση και έχουν αλλάξει αναδρομικά ΚΑΔ, σύμφωνα με το άρθρο 2 της από 13/4/2020 ΠΝΠ (Α' 84) από πληττόμενο σε κλειστό ΚΑΔ με εντολή δημόσιας αρχής ή και το αντίστροφο, μπορούν να προβούν σε δηλώσεις εντός του χρονικού διαστήματος, όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο ΙΙΙ του χρονοδιαγράμματος, που επισυνάπτεται. Σε περίπτωση που υποβάλλουν δήλωση ως πληττόμενες επιχειρήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν ως ημερομηνία έναρξης αναστολών συμβάσεων εργασίας οποιαδήποτε ημερομηνία εντός του διαστήματος 21/3/2020 -20/4/2020.

2. Σε ορθή επανάληψη, εάν έχουν υποβάλει ξανά υπεύθυνη δήλωση:

Οι εργοδότες που έχουν υποβάλει ξανά υπεύθυνη δήλωση και έχουν αλλάξει αναδρομικά ΚΑΔ, σύμφωνα με το άρθρο 2 της από 13/4/2020 ΠΝΠ (Α' 84) από πληττόμενο σε κλειστό ΚΑΔ με εντολή δημόσιας αρχής ή και το αντίστροφο, μπορούν να προβούν σε ορθές επαναλήψεις εντός του χρονικού διαστήματος, όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο ΙΙΙ του χρονοδιαγράμματος, που επισυνάπτεται.

Β. Επιχειρήσεις-εργοδότες για τους εργαζόμενους των ειδικών περιπτώσεων, σύμφωνα με την υπ'αριθμ. οικ. 17078/505/30-4-2020 εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες θα μπορούν να προβούν σε υποβολή νέων ή συμπληρωματικών υπεύθυνων δηλώσεων για τους εργαζόμενούς τους, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, σύμφωνα με το κεφάλαιο ΙΙΙ του χρονοδιαγράμματος, προσδιορίζοντας τις ειδικές περιπτώσεις στις οποίες αυτοί υπάγονται, σύμφωνα με τη με αριθμ οικ. 17078/505/30-4-2020 (ΑΔΑ: 6ΓΥΖ46ΜΤΛΚ-Ν2Η) εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, θα δοθεί η δυνατότητα να προστεθούν εργαζόμενοι σε ξεχωριστό πίνακα της δήλωσης, οι οποίοι εργάζονται στην επιχείρηση, αλλά δεν εμφανίζονται στην τρέχουσα κατάσταση απασχόλησης αυτής, με προϋπόθεση να έχουν συμπεριληφθεί σε οποιοδήποτε έντυπο έχει υποβάλει ο συγκεκριμένος εργοδότης στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) «ΕΡΓΑΝΗ» στο παρελθόν και με υποχρέωση χαρακτηρισμού των εργαζομένων ως προς την ειδική περίπτωση μεταξύ των κάτωθι:
α) Μεταβίβασης επιχείρησης, σύμφωνα με το Π.Δ. 178/2002
β) Μεταφοράς προσωπικού
γ) Γνήσιου Δανεισμού
δ) Γνήσιου δανεισμού κατά το παρελθόν
ε) Απασχόλησης, μέσω Ε.Π.Α
στ) Απασχόλησης, μέσω Ε.Π.Α.,στο παρελθόν
ζ) Επίσχεσης εργασίας
η)Υποβολής πινάκων προσωπικού σε περιπτώσεις μη εξαρτημένης εργασίας-Εσφαλμένες καταχωρήσεις σε έντυπα-Χειρόγραφες υποβολές εντύπων.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις-εργοδότες υποβάλλουν δήλωση ως πληττόμενες επιχειρήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν ως ημερομηνία έναρξης αναστολών συμβάσεων εργασίας οποιαδήποτε ημερομηνία εντός του διαστήματος 21/3/2020-20/4/2020.

Γ. Επιχειρήσεις-εργοδότες για τη δήλωση μισθώματος μηνός Απριλίου 2020
Οι επιχειρήσεις-εργοδότες μπορούν να προβούν σε νέες/συμπληρωματικές δηλώσεις για τη δήλωση του μισθώματος για τον Απρίλιο 2020, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο ΙΙΙ του χρονοδιαγράμματος, που επισυνάπτεται.

Δ. Πληττόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες για τη μεταβολή της ημερομηνίας έναρξης ισχύος των αναστολών των συμβάσεων εργασίας
Πληττόμενες επιχειρήσεις-εργοδότες που επιθυμούν να μεταβάλουν την ημερομηνία έναρξης ισχύος των αναστολών των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, σε περίπτωση που έχουν υποβάλει δήλωση αναστολής εντός του Μαρτίου, έχουν τη δυνατότητα με ορθή επανάληψη να επιλέξουν ως ημερομηνία έναρξης αναστολής των συμβάσεων εργασίας μεταξύ του διαστήματος από τις 21/3/2020 έως τις 31/3/2020, με σκοπό την υποχρεωτική ευθυγράμμιση με τα αντίστοιχα στοιχεία, όπως δηλώνονται στην ΑΠΔ Μαρτίου 2020.

Οι υποβολές υπεύθυνων δηλώσεων (νέων/συμπληρωματικών/ορθών επαναλήψεων) θα γίνονται από τις 7/5/2020 έως και τις 10/5/2020.


Εργαζόμενοι
Α.
Εργαζόμενοι των ειδικών περιπτώσεων, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. 17078/505/30-4-2020 εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Οι εργαζόμενοι των ειδικών περιπτώσεων, σύμφωνα με την εγκύκλιο οικ. 17078/505/30-4-2020 (ΑΔΑ: 6ΓΥΖ46ΜΤΛΚ-Ν2Η) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, μπορούν να προβούν σε υποβολή υπεύθυνης δήλωσης, ως ακολούθως:

Σε συνέχεια της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης από την επιχείρηση-εργοδότη, όπως αυτή περιγράφεται στις περιπτώσεις Α και Β του κεφαλαίου Ι της παρούσας απόφασης, οι εργαζόμενοι δικαιούχοι υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων ( supportemployees.services.gov.gr ) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, όπως αυτό ορίζεται στο κεφάλαιο ΙΙΙ του χρονοδιαγράμματος.

Στη δήλωση αυτή, ο εργαζόμενος προσδιορίζει την ειδική περίπτωση στην οποία υπάγεται. Επιπροσθέτως, θα δοθεί δυνατότητα στις υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων σήμανσης ενεργής θέσης εργασίας, όπως εμφανίζεται αυτόματα με βάση την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», ως μη ισχύουσας, με υποχρέωση χαρακτηρισμού ως προς την ειδική περίπτωση, μεταξύ των κάτωθι:
α) Μεταβίβασης επιχείρησης, σύμφωνα με το Π.Δ. 178/2002
β) Μεταφοράς προσωπικού
γ) Γνήσιου Δανεισμού
δ) Γνήσιου δανεισμού κατά το παρελθόν
ε) Απασχόλησης, μέσω Ε.Π.Α.στ) Απασχόλησης, μέσω Ε.Π.Α. στο παρελθόν
ζ) Επίσχεσης εργασίας
η) Υποβολής πινάκων προσωπικού σε περιπτώσεις μη εξαρτημένης εργασίας-Εσφαλμένες καταχωρήσεις σε έντυπα -Χειρόγραφες υποβολές εντύπων.

Με τον τρόπο αυτό, θα δοθεί δυνατότητα υποβολής δήλωσης σε όσους εργαζόμενους υπάρχει υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που τους θέτει σε αναστολή και όλες οι υπόλοιπες ενεργές θέσεις εργασίας έχουν χαρακτηριστεί ως μη ισχύουσες.

Β. Εργαζόμενοι, οι οποίοι υπάγονται στην περίπτωση θ) του άρθρου 1 της υπ. αριθμ. οικ. 16073/287/22-4-2020 (Β' 1547)
Δυνατότητα υποβολής υπεύθυνης δήλωσης του ν. 1599/1986, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 12997/231/23-3-2020 (Β' 993) ΥΑ, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, σε περίπτωση εργαζόμενων που έχει υποβληθεί τουλάχιστον μία υπεύθυνη δήλωση εργοδότη που θέτει τον εργαζόμενο σε αναστολή, αλλά υπάρχουν και άλλες ενεργές θέσεις εργασίας για τις οποίες δεν έχει δηλωθεί σε αναστολή και δεν έχουν χαρακτηριστεί ως μη ισχύουσες, των οποίων, όμως, οι δηλωμένες στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» εβδομαδιαίες ώρες απασχόλησης αθροιστικά δεν ξεπερνούν το 30% των συνολικών εβδομαδιαίων ωρών εργασίας για όλες τις ενεργές θέσεις εργασίας από τις 15/3/2020 έως τις 20/4/2020.

Η δήλωση υποβάλλεται εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, όπως αυτό ορίζεται στο χρονοδιάγραμμα.Οι υποβολές υπεύθυνων δηλώσεων (όλα τα ΑΦΜ) θα γίνουν από τις 8/5/2020 έως και τις 12/5/2020, ενώ η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί από τις 14/5 έως και τις 15/5/2020.

Γ. Ειδικές κατηγορίες εργαζομένων, σύμφωνα με την υπ' αριθμ. οικ.16073/287/22-4-2020 ΚΥΑ (Β' 1547)
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι υπάγονται σε μία από τις κατωτέρω κατηγορίες της υπ. αριθμ. οικ. 16073/287/22-4-2020 (ΑΔΑ:6ΙΩ946ΜΤΛΚ-ΨΦΗ) ΚΥΑ, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986 με ειδικό έντυπο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ειδικού μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων (supportemployees.services.gov.gr) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν την ειδική κατηγορία στην οποία υπάγονται, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, όπως αυτό ορίζεται στο χρονοδιάγραμμα.

Ειδικότερα,αφορά τις ειδικές κατηγορίες:
α)
Οι εργαζόμενοι οι οποίοι ακολουθούν που έλαβαν ειδικό εποχικό βοήθημα του άρθρου 22 του ν. 1836/1989 κατά το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2019-Νοεμβρίου 2019, με εξαίρεση όσους εξ αυτών ήταν στη συνέχεια δικαιούχοι και έλαβαν επίδομα τακτικής ανεργίας από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020, το οποίο και παρατάθηκε κατά δύο μήνες, σύμφωνα με το άρθρο έβδομο της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α' 68), όπως ισχύει.
Λατόμοι, ασβεστοποιοί
Σμυριδορύκτες Νάξου
Δασεργάτες-ρητινοσυλλέκτες
Καπνεργάτες
Αγγειοπλάστες-κεραμοποιοί-πλινθοποιοί
Μισθωτοί ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης
Μουσικοί-τραγουδιστές μέλη του οικείου επαγγελματικού σωματείου
Ηθοποιοί
Υποδηματεργάτες
Χειριστές-βοηθοί χειριστών κινηματογράφου
Ελεγκτές κινηματογράφου-θεάτρου
Ταμίες κινηματογράφου-θεάτρου
Τεχνικοί-κινηματογράφου & τηλεόρασης
Ταξιθέτες θεάτρου-κινηματογράφου
Χειριστές εκσκαπτικών ανυψωτικών οδοποιητικών μηχανημάτων
Μισθωτοί τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου
Χορευτές-μέλη των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων
Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλους των οικείων κλαδικών ή ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

β) Οι μισθωτοί του τουριστικού-επισιτιστικού κλάδου, των οποίων η τακτική επιδότηση ανεργίας έληξε τον Δεκέμβριο του έτους 2019.

γ) Οι οικοδόμοι, δικαιούχοι του δωροσήμου Πάσχα 2020, με εξαίρεση όσους εξ αυτών ήταν δικαιούχοι και έχουν λάβει επίδομα τακτικής ανεργίας για το χρονικό διάστημα από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020, το οποίο και παρατάθηκε κατά δύο μήνες, σύμφωνα με το άρθρο έβδομο της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α' 68), όπως ισχύει.

δ) Οι φορτοεκφορτωτές,που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Β ́ Φορτοεκφορτωτών, Λιμένα και Ξηράς του Εθνικού Μητρώου Φορτοεκφορτωτών (ΕΜΦ), καθώς και οι φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Α ́ (ΕΜΦ), εφόσον προσκομίσουν Λογαριασμό Ασφαλισμένου ή Βεβαίωση Ασφαλισμένου από τον e-ΕΦΚΑ, με την οποία βεβαιώνεται η ασφάλισή τους στον αντίστοιχο κωδικό ειδικότητας του εκφορτωτή λιμένα ή ξηράς, για το προγενέστερο χρονικό διάστημα από την έκδοση της παρούσας.

ε) Τα πρόσωπα που ασκούν το επάγγελμα του ξεναγού και είναι υπόχρεα καταβολής εισφορών στον e -ΕΦΚΑ Πλ. Συντάγματος. Εξαιρούνται όσοι είτε είναι δικαιούχοι της παράτασης της τακτικής επιδότησης ανεργίας του άρθρου έβδομου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α' 68), όπως ισχύει είτε είναι δικαιούχοι των μέτρων οικονομικής ενίσχυσης του άρθρου όγδοου της από 20/3/2020 ΠΝΠ (Α' 68), όπως ισχύει, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, όπως αυτοί ορίζονται στο άρθρο 2 του ν.4387/2016 (Α' 85) όπως ισχύει.

στ) Οι τουριστικοί συνοδοί, που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις όλης της χώρας, καταχωρημένοι στο μητρώο μελών του πανελλήνιου σωματείου τουριστικών συνοδών, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση του μητρώου μελών του οικείου σωματείου περί της εγγραφής τους ως μέλος, μέχρι το έτος 2019, με εξαίρεση όσους εξ αυτών είναι δικαιούχοι και έλαβαν ή λαμβάνουν ή θα λάβουν επίδομα τακτικής ανεργίας εντός του διαστήματος από 1/1/2020 μέχρι και 30/4/2020.

ζ) Οι αποκλειστικές/οί νοσοκόμοι, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο αποκλειστικών νοσοκόμων, που τηρείται στις Διοικήσεις των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΔΥΠΕ) του υπουργείου Υγείας και δεν είναι υπόχρεοι υποβολής ΑΠΔ στον e-ΕΦΚΑ.

η) Οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και των εξαρτημάτων τους και είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e -ΕΦΚΑ Ουρανούπολης και Πολυγύρου.

Οι υποβολές υπεύθυνων δηλώσεων (όλα τα ΑΦΜ) θα γίνουν από τις 11/5/2020 έως και τις 17/5/2020 και η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις: α) 13/5/2020 και 14/5/2020 και β) 18/5/2020 και 19/5/2020.
ppppaaaassss
https://soccerplus.gr/greece-think-tank-cov...i-epomeni-mera/
QUOTE
Greece think tank. Covid-19. Η επόμενη μέρα!
Από SoccerPlus Team -5 Μαΐ 2020, 9:57 μμ

Print Friendly, PDF & Email
Γράφει: Αντωνιάδου Αθηνά

Είναι κοινώς αποδεκτό πως η πανδημία COVID-19 παρουσιάζει μια άνευ προηγουμένου πρόκληση σε παγκόσμιο επίπεδο. Είναι βέβαιο πως αυτή η πολυεπίπεδη παγκόσμια κρίση θα επηρεάσει αισθητά τον τρόπο με τον οποίο ελεύθερα μετακινούμαστε, ζούμε, εργαζόμαστε αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιούμε την τεχνολογία. Η πανδημία αυτή θα πυροδοτήσει έναν οικονομικό Αρμαγεδδώνα, ενώ σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες πριν φανούν καν τα πρώτα σημάδια του αναπόφευκτου οικονομικού ολέθρου θα εμφανιστούν τα αποτυπώματα της κοινωνικής αλλαγής με δυναμικές επιπτώσεις αυτής τόσο στη συμπεριφορά μας όσο και στην ψυχική μας υγεία. Η κρίση αυτή θα φέρει στην επιφάνεια αδυναμίες και κενά των υπαρχουσών πολιτικών, θα οδηγήσει στην αναθεώρηση λογικών του παρελθόντος, φέρνοντας στο φως την ανάγκη για ισχυρότερο δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή τόσο η κοινωνία όσο και οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να απαντήσουν εάν είναι έτοιμοι να δεχτούν και να αναδείξουν στη μετά covid εποχή αυτό το νέο μοντέλο διακυβέρνησης (αυτό του ισχυρότερου δημόσιου τομέα) που μπορεί για παράδειγμα να χτίσει δρόμους, εργοστάσια, να προσφέρει καλύτερα νοσοκομεία, σύγχρονα σχολεία αλλά και Πανεπιστήμια, καλύτερες μεταφορές, καλύτερη και ποιοτικότερη στέγαση υπηρεσιών. Ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης που θα είναι σε θέση να διαμορφώσει σύγχρονες πρότυπες πόλεις ανταποδοτικής οικονομίας που θα σέβονται και θα αξιοποιούν το περιβάλλον με τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών τους.

Σύντομα θα δούμε να ανατρέπεται το διεθνές εμπορικό καθεστώς όπως το γνωρίζαμε και το οποίο πλέον δεν έχει καμία σχέση με την αλληλεγγύη, ακόμη και σε καιρό πανδημίας. Στο εξής θα είναι δύσκολο να παρέχονται εγγυήσεις πως οι χώρες θα έχουν πρόσβαση σε βασικά αγαθά και είδη κατά τη διάρκεια μιας μελλοντικής έκτακτης ανάγκης. Αυτό σίγουρα δεν είναι μια τυχαία εξέλιξη. Η έλλειψη αλληλεγγύης σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο έχουν αναπτυχθεί οι οικονομίες, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πλούτου να συγκεντρώνεται στα χέρια μερικών χωρών, αλλά και ανθρώπων. Αυτό το σύστημα γρήγορα θα προκαλέσει τους πρώτους σημαντικούς πολιτικούς και κοινωνικούς τριγμούς.

Η διαχείριση αυτής της κρίσης θα θολώσει ακόμη περισσότερο το όριο μεταξύ πολιτικής και τεχνοκρατίας, εξάλλου η συζήτηση σε παγκόσμια κλίμακα δεν είναι άλλη από το εάν η πανδημία COVID-19 και τα μέτρα που εφαρμόστηκαν από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο ήταν η αρχή ενός μακρόπνοου σχεδίου εξόδου από την κρίση ή απλώς πρόκειται για μια σιωπηλή παραδοχή αποτυχίας των τεχνοκρατών, και αξιωματούχων που βρέθηκαν όχι απλώς μικρότεροι των προσδοκιών με βάση τη θέση και τα χρυσά βιογραφικά τους, αλλά και ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτής της πανδημίας. Ο COVID-19 θα προκαλέσει ένα ισχυρό οικονομικό σοκ που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας είτε τα εγχειρίδια του παρελθόντος είτε την πτωχευμένη τράπεζα αλληλεγγύης της Ευρώπης και άλλων. Θα αποδειχτεί πολύ σύντομα πως αυτές οι ανορθόδοξες καταστάσεις απαιτούν νέα σκέψη, νέες ιδέες για την αντιμετώπισή τους από τις κυβερνήσεις. Απαιτείται η δημιουργία μιας δεξαμενής ιδεών με την ελεύθερη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων, πολιτών, επιστημόνων (τεχνικών pc, κοινωνιολόγων, ψυχολόγων, μηχανικών, οικονομολόγων κ.α) φοιτητών, Πανεπιστημίων και εταιρειών όπου στα πλαίσια ενός «Εθνικού think tank» next covid day θα μπορούν να εκθέτουν προτάσεις αντιμετώπισης. Με αυτόν τον τρόπο, ενεργοποιώντας πολλές δυνάμεις ( πολλά μυαλά, όπως θα έλεγαν) είναι βέβαιο πως οι λύσεις θα ακολουθήσουν. Λύσεις, παρατηρήσεις και προτάσεις που αναμφισβήτητα όταν πηγάζουν από μια Εθνικά συγκροτημένη προσπάθεια χωρίς αγκυλώσεις, ανοιχτή στη κοινωνία δεν μπορούν παρά να έχουν διευρυμένη πολιτική αποδοχή.

Η ικανότητα των τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων φαίνεται και κρίνεται υπό τις παρούσες αντικανονικές συνθήκες αλλά και τις μακροοικονομικές μελέτες, οι οποίες όχι απλώς θα προέβλεπαν αλλά θα θωράκιζαν τους πολίτες σε μια ενδεχόμενη αόρατη μάχη. Αντ’ αυτού είδαμε όλοι, ακόμη και χώρες πλούσιες σε κοιτάσματα, τις αποτυχημένες φόρμουλες μιας σειράς αξιωματούχων και μιας μικρής φιλοτραπεζικής ελίτ που υπέρ-πλούτιζαν μετατρέποντας την κρίση σε δική τους ευκαιρία. Υπό αυτές λοιπόν τις συνθήκες επιβάλλεται να αναθεωρηθεί η σχέση των μέχρι χτες τεχνοκρατών με την πολιτική ζωή και τις αποφάσεις που λαμβάνονται, με στόχο τη δημιουργία ενός επιτυχημένου κράτους.

Ήρθε η ώρα οι Έλληνες να βρουν το θάρρος να οικοδομήσουν μια διαφορετική πολιτική κουλτούρα (καλύτερη). Με επίκεντρο τις ανθρώπινες αξίες και το σεβασμό του δικαιώματος της ελευθερίας του ατόμου. Είναι πράγματι μια ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις ψηφιακές δυνατότητες που ήδη αναπτύξαμε ως Πολιτεία εν μέσω πανδημίας. Ήρθε η ώρα η χώρα να πιστέψει στην επινοητικότητα του σύγχρονου Έλληνα δημιουργώντας ένα Εθνικό think tank αποτελούμενο από τη κοινωνία των πολιτών για τη διαχείριση αυτής της κρίσης, ώστε με αποδεκτούς και έξυπνους τρόπους να καταπολεμήσουμε τον COVID-19 και τις επιπτώσεις του.

* Αντωνιάδου Αθηνά
Κοινωνιολόγος, blogger, Freelance writer
.
Invision Power Board © 2001-2022 Invision Power Services, Inc.